22-05-2014 Solextoer

Twee weken geleden moesten we de geplande solextocht annuleren vanwege het slechte weer, maar op deze mooie donderdagavond konden we alsnog genieten van een toer door de streek.

Om half 6 werden de deelnemers in de bestuurskamer van VV Almkerk ontvangen met een kopje koffie of thee. Ondertussen waren de mannen van Solex Experience, onderdeel van de Heeren van Suylighem, op het parkeerterrein bezig om de solexen te prepareren voor de tocht.

Na een welkomstwoord door Theo van der Stelt kregen we een uitleg over het gebruik van deze gemotoriseerde fiets. Tijdens deze uitleg kwamen we er achter dat een BCA-lid onlangs een ongevalletje heeft gehad met een solex van Solex Experience. Dit bleek gelukkig het enige incident te zijn geweest dat de organisatoren ooit hadden meegemaakt.

Nadat alle deelnemers even een rondje over het parkeerterrein hadden gedaan, konden de 25 coureurs vertrekken. We reden via de Buitenkade en de Emmikhovenseweg naar het Hoekje, waar bij BCA-lid Van der Meijden Transport een groepsfoto werd gemaakt. Via Waardhuizen en Uitwijk ging de tocht naar Rijswijk en Woudrichem.

Bij een tussenstop in Woudrichem bleek er een duidelijk verschil in snelheid te zijn tussen de diverse solexen. Na een tip over hoe dit kon worden bijgesteld, ‘scheurde’ het BCA racing team over de dijk langs de Merwede naar Sleeuwijk en Werkendam. Eerst stopten we bij het kantoor van De Klerk voor een foto en kort daarna bij het kantoor van Hakkers, ook om e.e.a. op de gevoelige plaat vast te leggen.

Na een ritje door de haven stopten we voor een bedrijfsbezoek aan Van Noorloos Cascobouw in Werkendam. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het bouwen van hoogwaardig kwalitatieve aluminium scheepsrompen en scheepsaccommodaties, zowel voor de beroepsvaart als pleziervaart. Gastheer Sjaak van Noorloos leidde ons door het bedrijf en toonde zijn gasten de bouw van een enorm aluminium casco. Als dank voor ons bezoek liet Van Noorloos ondertussen een aluminium plaquette produceren met daarop de naam van ‘V.V. Almkerk’.

Inmiddels had iedereen best trek gekregen. Bij de frietwagen van ‘Friet van Aniet’ konden de deelnemers smullen van friet in puntzakken en van het ruime assortiment aan snacks.

Na deze welkome pauze ging de tour langs Administratiekantoor Blankers & van Vark, ook voor een foto, om vervolgens langs Ankro te rijden. Daarna raakten we elkaar een beetje kwijt en reden we in diverse groepjes en langs verschillende routes terug naar Almkerk.

In de ontvangstruimte van VV Almkerk sprak Theo van der Stelt de deelnemers nog een woordje toe en overhandigde namens Van Noorloos Cascobouw de plaquette aan VV Almkerk voorzitter Gerbe Manschot. Dit cadeau krijgt een mooie plaats aan de buitenzijde van de nieuwe kleedruimtes!

Na afloop van het officiële programma gingen de meeste deelnemers nog niet naar huis. Het was nog lang gezellig in de kantine van VV Almkerk.